Der hjerter møtes

 
 

Når generasjoner møtes – og pårørende finner ro

I et av våre generasjonstreff satt en bestemor smilende ved bingo-brettet, omgitt av engasjerte ungdommer. I døråpningen stod hennes voksne barnebarn og så på en stund før hun forsiktig gikk bort og sa hei til bestemoren. Bestemoren så så vidt opp fra bingobrettet og sa hun var opptatt med bingo, det var snart fult brett. Barnebarnet snek seg ut og hvisket til JOY-ledere:

«Det er så fint å komme hit, og så er mormor opptatt med bingo og spør om jeg kan komme tilbake en annen dag. Da vet jeg at hun har det bra denne dagen.»

For mange pårørende er det å besøke en eldre man er glad i, en utfordrende balansegang mellom omsorg og avmakt. Samtalen kan være vanskelig, energien lav, og man sitter ofte med følelsen av ikke å strekke til. Generasjonstreffene endrer dette bildet for mange pårørende. Når ungdommer kommer på besøk med sang, bingo, quiz eller nysgjerrige samtaler, skapes en ny ramme for samvær. Noen pårørende trekker seg tilbake som i historien over, og kommer tilbake en dag det ikke er aktivitet, andre tar del i aktivitetene og plutselig er det enklere å være sammen. Barnebarn og oldebarn finner naturlige roller og ser sine kjære lyse opp, le, engasjere seg og være til stede.

Pårørende formidler ofte til oss i JOY at de blir rørt og imponert over hvor naturlig de unge går inn i samspillet med de eldre. Det er flere som har sagt at dette er ungdommer som bør vises fram i en tid der ungdom altfor ofte får negativ omtale i media.

I generasjonstreffene skjer det noe med oss alle. Vi blir minnet om at fellesskap ikke kjenner alder – og at det beste vi kan gi hverandre er tid, fellesskap og det gode smilet.

Pårørende til dement beboer: «Mor, jeg tror vi følger dem til neste avdeling og tar en ny runde musikkbingo, for dette var kjekt»

 
 

«Jeg kjenner liksom før jeg går inn at jeg er sliten og at det blir tungt i dag, men så går det såååå fint og det gjør dagen min sååå mye bedre».

Dette er en tilbakemelding vi får gang på gang i prosjektet «Eldre og unge – SAMMEN» både fra ungdommene selv og fra foresatte. En mor forteller om sin sønn som drar avgårde til sykehjemmet trøtt og sliten etter en lang skoledag, men som kommer hjem med det største smilet og en energi som de ellers kun ser i helgene. I en undersøkelse vi har gjennomført blant ungdommene kommer lignende tilbakemeldinger:

«Jeg blir alltid i bedre humør på besøkene»

«Jeg gleder meg til mandager fordi det ofte er veldig koselig»

«Det er noe jeg alltid gleder meg til»

«Ofte høydepunktet i dagen»

Hva er det som gjør at generasjonstreff skaper denne følelsen av glede og energi?

Vi i JOY tror dette handler om mestring, tilhørighet og det å gjøre noe meningsfullt for andre – at man er viktig og betyr noe.  Dette støttes av, og er godt dokumenter i teori fra aktivitetsvitenskap og positiv psykologi; god psykisk helse er relatert til muligheter for deltakelse i meningsfylte aktiviteter. Dette har betydning for utvikling av ferdigheter, positiv identitet og opplevelse av tilhørighet (Fredrickson, 1998, 2001; Schueller & Seligman, 2010; Tugade & Fredrickson, 2004; Wilcock, 1993; Wilcock & Hocking, 2015b).

Rammeverket “Act-Belong-Commit” som også er trukket fram i forslag til Folkehelseplan, bygger på tre enkle prinsipper for bedre psykisk helse som alle er forenelig med SAMMEN-prosjektet:

Act: Gjøre noe aktivt

Belong: Gjøre noe sammen

Commit: Gjøre noe meningsfullt

 

 
 

Related stories



STORIES FROM OUR PRIORITY AREAS

All  ·  Children & youth  ·  Music & culture  ·  Health & research  ·  Climate action  ·  Social impact investment


Previous
Previous

Educated, Empowered, Unstoppable

Next
Next

Mer Enn Bare Dans