Miljøjakten
Bli kjent med trærne. Lær om hvordan havet hjelper klimaet. Gå en tur på Fløyen. Plukk boss. Lær om temperaturer og luft. Lån en bok. Svar på spørsmål om artige dyr. Ta familien med ut, gjør gøye oppgaver, og samle poeng!
På en fin vårdag i mars var Ylva (5), Ane (8) og Tale (9) på tur i Bergen sentrum med mamma og tante for å teste ut den helt nye appen «Miljøjakten». Miljøjakten viste familien en løype gjennom sentrum hvor de underveis kunne låse opp spørsmål og oppgaver om klima, natur og nærmiljøet. For hver oppgave de tre barna løste samlet de poeng i appen. Kusinene syntes det var gøy å finne spørsmål på det interaktive kartet, og likte spesielt godt å lære om trær i Nygårdsparken.
Miljøjakten ble lansert i under Klimafestivalen Junior i mars 2025, og er laget av Varmere Våtere Villere og Link Utvikling, med støtte fra Grieg Foundation. Målet med appen er å tilby barn, unge og familier en gratis, engasjerende og lærerik fritidsopplevelse, hvor miljøkunnskap og konkrete handlinger i nærmiljøet blir satt i fokus. I løpet av Klimafestivalen Junior kunne barna bytte poengene sine inn mot fine premier, som blant annet gratisbilletter til et teaterstykke på Den Nasjonale Scene.
«Takket være støtten fra Grieg Foundation kan vi tilby en lavterskel og engasjerende opplevelse for barn, som er både teknologisk spennende og lærerik», sier Vilde Blomhoff Pedersen, festivalsjef i Varmere Våtere Villere.
Hele byen bidrar
Oppgavene i Miljøjakten har blitt laget av en rekke partnere i Bergen og resten av landet. Bergen er en by med spesielt sterke forskningsmiljøer innenfor klima, noe som appen tydelig speiler, med bidrag fra Nansensenteret, Norce og Bjerknessenteret.
«Vi er veldig glade for å kunne bidra med spørsmål og oppgaver til appen Miljøjakten," sier Kikki Kleiven, direktør ved Bjerknessenteret for klimaforskning.
«Hos oss jobber det 300 klimaforskere fra hele verden, og en viktig del av arbeidet vårt er formidling av klimaforskning. Derfor er nettopp slike initiativ som Miljøjakten viktige for å kunne spre kunnskap, engasjement og glede. Det at appen er tilpasset barn og unge, og at den er gratis, gir oss en fantastisk mulighet til å dele vitenskap og forskningsglede med de yngste».
I tillegg har aktører som Bergen kommune, Universitetsmuseet, Miljøløftet og KODE bidratt, og det er store muligheter for å kunne utvide løypen og innholdet med flere partnere fremover.
Veien videre
I løpet av de første ukene etter lanseringer har flere familier benyttet muligheten til å gå på Miljøjakt i Bergen. Det interaktive kartet har tatt dem fra Bryggen til Universitetsmuseet, og fra Nygårdsparken til Festplassen. I løpet av de neste månedene vil Varmere Våtere Villere satse enda mer på markedsføring av appen, slik at så mange som mulig får sjansen til å prøve den.
«Vi tror at Miljøjakten kan være spesielt kjekt for familier, skoler og fritidsklubber å bruke som en spennende utendørsopplevelse i løpet av sommerhalvåret,» sier Pedersen.
Related stories
STORIES FROM OUR PRIORITY AREAS
All · Children & youth · Music & culture · Health & research · Climate action · Social impact investment